Цінність результатів будь-якої трудової діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівника. Тому Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до проблем збереження життя та здоров'я людей у процесі трудової діяльності.

За рекомендацією Міжнародної організації праці, цього року девіз Всесвітнього дня охорони праці – « Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі». 

В Україні цей День отримав назву «День охорони праці»,  який запроваджено з метою  запобіганню нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням. А з початком повномасштабного російського  вторгнення на територію нашої держави питання безпеки праці набуло нового значення. Тисячі підприємств, закладів освіти  функціонують, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану – надскладне, але посильне завдання.

01.04.2023 року в  Монастирищенському  ліцеї – інтернаті   «Обдарованість»  стартував "Місячник безпеки життєдіяльності". Адже створення належних санітарно-гігієнічних умов та профілактика травматизму є одним із найважливіших у роботі  закладу.  Сучасне життя сповнене різноманітних несподіванок, а часом і небезпек. Біда може трапитися будь з ким і будь-де.  І найчастіше це відбувається з власної вини – як результат відсутності досвіду безпечної поведінки в природному та соціальному середовищі або зневаги до норм та правил безпеки, непередбачливості та легковажності. Тому в рамках місячника  проведено заходи, спрямовані на набуття знань учасниками освітнього процесу  про основні принципи безпечного щодення: 

  • Здійснено внутрішній аудит стану охорони праці в навчальних та господарських приміщеннях   закладу; стану ведення  нормативних документів з питань охорони праці; виконання заходів з охорони праці, передбачених колективним договором.
  • Адміністрацією закладу проведено брифінг для працівників: «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі» , а спеціалістом з охорони праці – лекторій : «Безпечна робота в закладі освіти»,  по закінченню якого всі працівники склали іспит з охорони праці та безпеки життєдіяльності.
  • Голова профспілкового комітету закладу Людмила Кибаленко провела   інтенсив – практикум для педагогічного колективу « 28 квітня – Всесвітній день охорони праці» .
  • Проведено різноманітні заходи для  вихованців  ліцею:
  • учні початкових класів переглянули мультфільми  й обговорили поведінку персонажів з огляду їх ставлення до збереження  власного здоров’я свого та здоров’я інших;
  • для учнів 5-6 класів було організовано перегляд відео фільмів  «  Охорона праці і техніка безпеки в освітньому закладі»; 
  • серед 7,8,10 класів проведено вікторину  « Кращий знавець правил з охорони праці» , а з учнями 9, 11 класів - квест «Безпечне щодення»;
  • проведено конкурс малюнків « Охорона праці очима дітей», а також єдиний урок безпеки  « 28 квітня – День охорони праці».

  Місячник пройшов творчо та цікаво.  Усі учасники проведених активностей запам’ятали, що охорона праці – це система заходів, спрямованих на збереження здоров’я та працездатності людини. І кожен працівник має право на безпечні умови праці, а кожен учень – на безпечні умови навчання.