Готуємось до впровадження Шкільного громадського бюджету!

У закладах освіти Монастирищенської міської територіальної громади розпочалося впровадження інноваційного проєкту Шкільний громадський бюджет. Цей проєкт є важливим кроком у розвитку учнівського самоврядування та сприяє залученню учнів до прийняття рішень щодо розподілу бюджетних коштів у школах.

Основна ідея проєкту полягає в тому, що учні самі визначають, на які потреби будуть витрачені кошти з шкільного бюджету. Для цього формуються учнівські групи та конкурсні комісії, які відповідають за аналіз та відбір проєктів.

Сьогодні, 1 березня, у Монастирищенській громаді на базі ліцею «Успіх» відбувся інтерактивний навчальний воркшоп «UChange SPB: Школа мрії». Тренінг проводився в рамках менторської підтримки проєктом Рада Європи: громадська участь «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь в умовах війни та післявоєнний період» в партнерстві з ГО "Форум розвитку громадянського суспільства", Монастирищенською міською радою та управлінням освіти, молоді та спорту Монастирищенської міської ради.

Перед заходом експертка Ради Європи, тренерка-менторка ГО «Форум розвитку громадянського суспільства» Інга Малько зустрілася із заступником міського голови Олегом Недогодою. Під час зустрічі учасники обговорили основні аспекти у роботі над Шкільним громадським бюджетом. Олег Недогода від імені міського голови Олександра Тищенка подякував Раді Європи, ГО «Форум розвитку громадянського суспільства» та експертці проєкту Інзі Малько за роботу та важливу підтримку в реалізації зовсім нового для Монастирищини проєкту Шкільного громадського бюджету та вручив подарунок на згадку.

До слова, Монастирищенська громада єдина в Черкаській області серед 9 громад України, які беруть участь цього року в реалізації проєкту Шкільний громадський бюджет.

У заході взяли участь відповідальні за впровадження шкільного громадського бюджету фахівці структурних підрозділів Монастирищенської міської ради, адміністрація та вчителі навчальних закладів, учні – майбутні автори проєктів та члени їх команд.

Начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Завертана привітала учасників заходу та наголосила на важливості впровадження ШГБ у нашій громаді. Тренінг для присутніх провела Інга Малько експертка Ради Європи, тренерка-менторка ГО «Форум розвитку громадянського суспільства».

Під час першого із трьох тренінгів «UChange SPB: Школа мрії» учасники лабораторії в форматі інтерактивної гри «UChange: SPB» отримали нові знання та практичні навички з організації шкільного громадського бюджету, дізналися про особливості кожного з його етапів. Школярі в ігровій формі вчилися як побудувати школу своєї мрії та поділилися власними ідеями крутих проєктів, що розвивають впливову, активну та свідому шкільну громаду.

Шкільний громадський бюджет є відмінним прикладом того, як школа може стати центром активності та розвитку не лише навчального процесу, а й виховання активних та відповідальних громадян. Впровадження Шкільного громадського бюджету покликане змінити уявлення про те, яким може бути взаємодія між учнями, вчителями та адміністрацією шкіл, роблячи її більш відкритою, прозорою та демократичною!

Рада Європи: громадська участь

Форум розвитку громадянського суспільства